Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna Koło Naukowe Kultury Japońskiej
a(no)nimowi pożeracze sushi
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia japońska nie musi być droga

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna -> Sugestie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kayassine
Admiś



Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 735
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 12:12, 15 Gru 2006    Temat postu: Kuchnia japońska nie musi być droga

Czyli robienie sushi w domu zamiast chodzenia do restauracji.

Mowie sushi bo to chyba bedzie najlatwiej zrobic liczac, ze mamy zakaz dotykania sie do kuchni jako takiej Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nadzia




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: berarusi

PostWysłany: Pią 19:31, 15 Gru 2006    Temat postu:

Polecam "Kuchnie Światu" w Arkadii - bardzo atrakcyjne ceny.

Więc:
ryż - 7 zł. kg
nori - 35 zł 50 szt.
wasabi - ~ 30 zł 500 g. w proszku (to jest naprawde baaaardzo dużo)
sos kikkoman - 26 zł. 1l.
nie pamiętam ile kosztuje ocet, mozna użyć zwykłego, a nie ryżowego.

ryby - jak kto sobie życzy

ktoś może coś fajnego z kuchni japońskiej gotuje sobie w domu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nisshutsu




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warushawa

PostWysłany: Pią 19:40, 15 Gru 2006    Temat postu:

Ja sobie robię czasem coś, co się chyba nazywa ochazuki. Ryż w zielonej herbacie. Pycha!WinkSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tsuciek




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 22:41, 15 Gru 2006    Temat postu:

o ja bym zjadla taki ryz ^^ szczerze mowiac to chetnie sie podlacze do kogos kto bedzie cos japonskiego gotowac bo sama w gotowaniu jestem noga ale chetnie sie czegos naucze i pomoge Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Naq




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 23:31, 15 Gru 2006    Temat postu:

Moglibyśmy, któregoś pięknego dnia spotkać się u jakiejś życzliwej osoby, która ma kuchnię większa niż 4 metry kwadratowe, i wspólnie coś upichcić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kayassine
Admiś



Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 735
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 23:38, 15 Gru 2006    Temat postu:

Naq napisał:
Moglibyśmy, któregoś pięknego dnia spotkać się u jakiejś życzliwej osoby, która ma kuchnię większa niż 4 metry kwadratowe, i wspólnie coś upichcić.


Ale nie wazne jak duza bedzie kuchnia w 10 (lub wiecej) osob sie nie zmiescimy. A w sumie nie wiem czy jest jakas potrawa *efektowna*, ktora by sie dalo zrobic "na sucho" (bez jakiegokolwiek gotowania).
Chyba ze zrobimy to wspolne "gotowanie" raczej w formie prelekcji... Bo nawet przy sushi by trzeba bylo zrobic ryz wczesniej i juz przyniesc gotowy na spotkanie, a boje sie ze malo osob bedzie mialo czas zeby to zrobic i pozniej jeszcze wiezc przez pol Warszawy 10litrowy garnek ryzu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Naq




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 23:41, 15 Gru 2006    Temat postu:

No... Dlatego u kogoś w domciu... Ale to problem na potem ^^"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tsuciek




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 20:10, 16 Gru 2006    Temat postu:

moze nie odrazu w ponad 10 osob a mniejszymi grupkami? Razz wtedy w kuchni da sie jakos pracowac Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kayassine
Admiś



Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 735
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 22:40, 16 Gru 2006    Temat postu:

Kuchnia jest jedna (no chyba ze ktos ma kilka w domu o.O). A nas w kole/klubie bedzie kilkanascie osob (poki co) i troche glupio zeby czesc sobie poszla albo stala z boku, nie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tsuciek




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 0:06, 17 Gru 2006    Temat postu:

moze sie malo precyzyjnie wyrazilam.. Razz
chodzilo mi mniej wiecej o cos takiego: jednego dnia na 'gotowanie' umawia sie ja wiem 3-4 osoby, spotykaja sie u kogos kto moze wtedy akurat przeznaczyc kuchnie to tego celu i gotuja Very Happy innego dnia, inna grupka 3-4 osob umawia sie u kogos innego itp.
moze moj tok myslowy jest dosc nietypowy ale wydaje mi sie to rozsadnym rozwiazaniem Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kayassine
Admiś



Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 735
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 0:12, 17 Gru 2006    Temat postu:

Pomysl ogolnie nie jest zly, ale troche sie nie trzyma zalozenia spotkan. Bo chodzi o to ze robimy cos (wszyscy) razem. Zreszta wtedy w kazdej grupce musialaby sie znalezc minimum jedna osoba ktora wie co robi, a z tym moze byc kiepsko (bo sie glownie w takich sytuacjach sklada, ze wszystkim znawcom pasuje np ten sam termin - i pozostale grupki by zostaly zostawione same sobie).

(I pozostaje oczywiscie kwestia podstawowa -> gdzie/u kogo?)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Naq




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 0:20, 17 Gru 2006    Temat postu:

Proponuje u KarolaXDDDD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kibit6
Ojciec prowadzący



Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 22:42, 21 Gru 2006    Temat postu:

Albo też dokonać desantu na czyjeś włości po uprzednio dokonanej zrzudce na ingrediencje - co w efekcie spowoduje zaprzężenie do roboty 3-4 osób i wyprodukowanie jedzonka dla 10-12, które w tym czasie będą je gorąco wspierać duchowo i rozmową. :] W ten sposób popełnimy dobre "coś" - sushi-podobne Razz w ilości wystarczjącej do urządzenia sobie mini bankietu za bardzo skromną kasę.

A gdyby ktoś szukał ochotnika do gotowania... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Naq




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:49, 21 Gru 2006    Temat postu:

Cytat:
A gdyby ktoś szukał ochotnika do gotowania... Wink

No ba... Kaja-san, może tak kucharza na sylwester???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna -> Sugestie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin