Autor Wiadomość
kayassine
PostWysłany: Śro 14:52, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Wiwat Japonia i Ogólnopolski Festiwal Sushi
9 i 10 października 2010, g. 11-17, Warszawa

w programie:

prezentacje najlepszych restauracji sushi, degustacje kuchni japońskiej, asortyment do sushi, degustacje japońskich alkoholi, pokazy nowiknek motoryzacyjnych i technologicznych, strefa Karaoke, PlayStation dla każdego, Gra w GOLFA na świeżym powietrzu, ekspozycje japońskich elementów dekoracji wnętrz, zabawki i gadżety prosto z Japonii, ekspozycje i wystawy z Kraju Kwitnącej Wiśni i wiele wiele innych!!!

9 października 2010, SCENA:

11.30 – 12.00 WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (warsztaty na zapisy)
12.10 – 12.50 POKAZ KAZARI SUSHI
13.00 – 14.00 SMAKI JAPONI W OBIEKTYWIE (warsztaty fotograficzne)
14.00 – 15.00 STYLIZACJE JAPOŃSKIE
15.00 – 15.30 POKAZ PARZENIA HERBATY
15.30 – 16.15 KURS MALOWANIA ANIME
16.15 – 16.40 POKAZY WALK SAMURAJSKICH
16.40 – 17.10 WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (warsztaty na zapisy)

WARSZTATY ZAMKNIĘTE (na zapisy):
12.30 – 13.30 ALKOHOLE JAPOŃSKIE – SPECYFIKA I HISTORIA ZASTOSOWANIA
13.30 – 14.30 SUROWCE STOSOWANE W SUSHI
15.00 – 16.00 DLA MŁODYCH ADEPTÓW SUSHI HISTORIA SUSHI

10 października 2010, SCENA:

11.10 – 11.40 WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (warsztaty na zapisy)
12.00 – 15.00 KONKURS THE BEST SUSHI RESTAURANT
I ETAP 12.00 – 13.00
II ETAP 13.20 – 14.10
III ETAP 14.10 – 14.50
15.15 – 15.30 ROZDANIE NAGRÓD
15.30 – 16.00 MINI RECITAL PIOSENKI JAPOŃSKIEJ
16.00 -16.30 ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU THE BEST JAPAN BRAND

SZCZEGÓŁY NA
http://www.wcp.media.pl/pl/wiwat-japonia-i-ogolnopolski-festiwal-suhi
http://www.akiba.pl/wiwat-japonia-i-ogolnopolski-festiwal-sushi/
kayassine
PostWysłany: Nie 10:39, 08 Sie 2010    Temat postu: Wiwat Japonia i Ogólnopolski Festiwal Sushi 2010

Czas trwania: 9 października 2010 - 10 października 2010
Miejsce: Warszawa, Pałac Zamoyskich, ul. Foksal 2
Organizator: Warszawskie Centrum Promocji
ul. Ogrodowa 49 A lok. 30, 00-873 Warszawa
Tel.: +48 22 403 91 78, Fax: +48 22 403 91 79


WIWAT JAPONIA

Ideą projektu WIWAT Japonia jest zaznajomienie polskich konsumentów z produktami oraz usługami jakie oferują im oryginalne i najlepsze japońskie marki.

Zapraszamy do współpracy wszystkie firmy japońskie o różnorodnym asortymencie, funkcjonujące na polskim rynku. Jest to doskonała okazja do zaprezentowania swojej oferty, szczególnie przy okazji tak przyjemnego eventu jakim jest WIWAT Japonia i Ogólnopolski Festiwal Sushi.

OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SUSHI

Nie sposób się nie zgodzić, iż w ostatnim czasie zapanowała swoista moda na sushi. Ta Japońska potrawa w błyskawicznym tempie opanowuje kolejne państwa i miasta. Obecnie istnieje wiele rodzajów sushi, które stają się często miniaturowymi dziełami sztuki.

Dla Japończyków sushi jest nie tylko jedzeniem, ale stylem życia, połączonym z filozofią zdrowego żywienia. Dla Europejczyków zaś, stało się elementem pewnego kulinarnego snobizmu - mody. Na szczęście, bardzo zdrowej mody.

WYSTAWCY/ODBIORCY

Każdy z dwóch dni eventu będzie dniem przeznaczonym dla specjalistów oraz klientów indywidualnych. Przewidujemy, że imprezę odwiedzi około trzech - czterech tysięcy osób.

Komunikację imprezy zaczynamy 28 września 2010 konferencją prasową w CH Arkadia, podczas której dziennikarze będą mieli okazję podziwiać BODY SUSHI.

Do udziału zapraszamy:

firmy japońskie o różnorodnym asortymencie: telewizory, samochody, telefony, aparaty fotograficzne i wiele in.
restauracje i bary sushi
profesjonalistów z branży gastronomicznej
firmy z akcesoriami gastronomicznymi, półproduktami do sushi i innymi
KONKURSY I PLEBISCYTY

W trakcie dwóch dni Festiwalu przeprowadzone zostaną liczne konkursy i plebiscyty przeznaczone dla jego uczestników:

Plebiscyt na najlepszą restaurację sushi
Plebiscyt - najbardziej znany japoński produkt w Polsce
Konkurs robienia sushi
Plebiscyt na najlepszą restaurację sushi
The Best Polish Sushi Restaurant 2010

Każda z restauracji sushi biorąca udział w Festiwalu, może być uczestnikiem plebiscytu. Podczas drugiego dnia festiwalu Sushimasterzy będą przygotowywali, na specjalnie przygotowanej scenie, sushi - wizytówki swoich firm. Efekty ich pracy będą oceniane przez jury złożone z największych polskich i zagranicznych specjalistów.

W jury zasiądą m.in.:

Ryszard Dymny - Prezes firmy Kuchnie Świata
Dariusz Richter - specjalista ds. kuchni japońskiej w Kuchniach Świata, wybitny fachowiec kuchni i kultury japońskiej
reprezentant Ambasady Japońskiej
Tomasz Szymankiewicz - znany polski Sushimaster, szef kuchni z wieloletnim stażem zawodowym
Iwona Byra - redaktor naczelna portalu Horeca.pl i magazynu Horeca
Bogusław Oryszczak - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników

Plebiscyt - najbardziej znany japoński produkt w Polsce

Głosowanie na najbardziej znaną japońską markę będzie odbywało się w trakcie dwóch dni Festiwalu. Wszyscy odwiedzający event, będą mieli możliwość oddania swojego głosu.

Na firmy biorące udział w plebiscycie czekają liczne wyróżnienia i certyfikaty.

Również spośród osób głosujących wylosujemy osobę, którą nagrodzimy prezentem przygotowanym przez jednego z wystawców.

Konkurs robienia sushi

Potrawy konkursowe oceniane będą pod względem smaku, skomponowanych składników i walorów estetycznych. Wygrana restauracja otrzyma prestiżowy tytuł The Best Polish Sushi Restaurant 2010 przyznany przez największe autorytety i specjalistów z tej branży.

PROGRAM FESTIWALU:

pokaz kazari sushi przygotowany przez sushimanów z Akademii Sushi
darmowe szkolenie sushi -"Sushi - Zrób to sam"
nauka jedzenia pałeczkami
darmowe szkolenia dla fachowców + prezenty:
'Towaroznawstwo dot. Żywności japońskiej' 'Wszystko o ryżu i sosie sojowym'
'Ryby-owoce morza-sushi'
prezentacja drzewek japońskich
prezentacja i zabiegi masażu japońskiego SHIATSU i akupresury
pokaz sztuki walk japońskich
prezentacja mieczy samurajskich
pokaz tańców japońskich
warsztaty kaligrafii
pokaz parzenia herbaty
wystawa fotograficzna 'Japonia w obiektywie'
warsztaty forotgrafii jedzenia
pokazy filmów anime
karaoke
sztuka origami
SUSHI - ZRÓB TO SAM

Program szkolenia:

Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej
Sushi dziś, wczoraj i jutro
Dokładne omówienie surowców z uwzględnieniem lokalnych zamienników
Przygotowanie surowców i składników przetworzonych
Pokaz przygotowywania sushi (Nigiri, Hosomaki, Futomaki, Uramaki, Temaki, Temari, Gunkan, Inari, Chirashi) - Trening uczestników
Komponowanie zestawów Sushi
Dobre maniery przy japońskim stole
Degustacja
Konkurs na najlepszego sushimastera - amatora

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group