Autor Wiadomość
kayassine
PostWysłany: Wto 14:10, 04 Lis 2008    Temat postu:

A tak wyglądają po zrobieniu Very Happy



I my z naszymi dziełami:

nadzia
PostWysłany: Śro 11:59, 02 Lip 2008    Temat postu:

Waaaa! Super, fajnie, że gdiześ w Warszawie jednak można to kupić. Dzięki.
Daifuku - party robimy jak najbardziej.
Trzeba tylko szczegóły uzgodnić. Była propozycja piątek o 18.
Jest ok, tylko gdzie?
Mogę spróbować prygotować anko. Jeśli Kaja ma niedaleko do tamtej restauracji, to może zaopatrzy się w mąkę? Koszty, oczyście dzielimy.

No i wrzucę tu receptę do przestudiowania:

Daifuku Recipe:
Prep Time: 2 hours,
Cook Time: 30 minutes
Ingredients:
• 1 cup mochi-ko (glutinous rice flour)
• 1/4 cup sugar
• 2/3 cup water
• *For filling
• 2/3 cup water & 1 cup sugar & 1/2 cup dried anko powder, or 1 1/4 cup premade anko
• *katakuriko (porato starch) for dusting

Preparation:
Heat 2/3 cup of water and 1/2 cup of sugar in a small pot. Add 1/4 cup of anko powder and stir well. Cool the anko filling. Make 12 small anko balls and set aside. Put water and sugar in a heat-resistant bowl and mix well. Add shiratama-ko flour in the bowl and mix well. Put the bowl in microwave and heat the dough for two minutes. Stir the dough. Heat the dough in microwave until the dough inflates. Stir the mochi quickly. Dust a flat pan with some katakuri-ko starch. Also, dust hands with some katakuri-ko. Remove the hot mochi from the bowl to the pan by hands. Dust hands with more katakuri-ko starch and divide the mochi into 12 pieces by hands. The mochi is hot and sticky, so be careful not to burn your hands. Make 12 flat and round mochi. Put a piece of anko filling on a mochi and wrap the anko by stretching mochi. Rounds the daifuku. Repeat the process to make daifuku cakes.
*Makes 12 daifuku.

Anko Recipe:

Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 1 hours, 15 minutes
Ingredients:
• 1/2 lb. azuki beans (1 1/3 cup)
• 2 cup sugar
• 1 tsp. salt
Preparation:

Put lots of water in deep pot. S o a k azuki beans in the water overnight. Heat the beans on high heat and bring to a boil. Turn down the heat to medium and simmer beans for about 10 minutes. Drain the beans. Put the azuki beans in the pot again and add about four cups of water. Heat the azuki and bring to a boil. Turn down the heat to low and simmer the azuki beans for about one hour, or until softened. Drain the liquid from the pot. Add sugar and salt in the beans. Stir and simmer beans until thickened. Stop the heat and cool the anko.
kayassine
PostWysłany: Wto 11:28, 01 Lip 2008    Temat postu:

Ho, to ja tez skorzystam z tej informacji Smile
W koncu to o rzut beretem ode mnie ^_^

Ps. Moze zrobimy daifuku-party po waszym powrocie? :3
Agnieszka
PostWysłany: Wto 10:28, 01 Lip 2008    Temat postu:

Czesc Nadziu!

W koncu widzialam sie wczoraj ze znajoma Japonka i powiedziala mi, ze do daifuku uzywa "glutinous rice flour". Tak napisane jest na opakowaniu, ktore podobno jest zielone. Mozna ja kupic w restauracji-sklepie japonsko-koreanskim Akasaka, w centum handlowym przy metrze Sluzew.
Mam nadzieje, ze info bedzie przydatne. Powodzenia! Very Happy
tsuciek
PostWysłany: Nie 12:59, 01 Cze 2008    Temat postu:

spoko, wiedzialam ze mowa o zarciu ale nie wiedzialam jakim XD
kayassine
PostWysłany: Nie 12:02, 01 Cze 2008    Temat postu:

Skoro mowa o mace to chyba oczywiste ze mowa o zarciu, ne?
A dokladnie o ciasteczkach :]
tsuciek
PostWysłany: Sob 0:06, 31 Maj 2008    Temat postu:

ok, rozumiem ze nikt mi nic nie wytlumaczy i mam sie spytac wiki XDDD
kayassine
PostWysłany: Pią 15:44, 30 Maj 2008    Temat postu:

Ale sie nie dowiedza jak sie skonczy prelekcja jesli dzis nie przyjda Wink (ale moze im opowiemy - np. na daifuku party Wink)
Agnieszka
PostWysłany: Pią 12:53, 30 Maj 2008    Temat postu:

Ok, Nadziu, postaram się skontaktować ze znajomą Japonką, ale to dopiero jakoś w weekend. Dzięki, że wczoraj wpadliście Smile
tsuciek
PostWysłany: Czw 14:51, 29 Maj 2008    Temat postu:

a mozna prosic o jakies wyjasnienie o co chodzi czy mam spytac wikipedii? Razz
nadzia
PostWysłany: Czw 13:14, 29 Maj 2008    Temat postu:

No właśnie to nie może być zwykła mąka ryżowa, tylko mąka z ryżu mochigome, która się zwie mochiko. Ten ryż jest podobnie słodki, a mąka z niego posiada właściwości zelujące.
Jest jeszcze jeden rodzaj, też żelujący - shiratamako. Też w ostateczności mógł by być.
Może Agnieszka poodpyta znajomych autochtonów, gdzie zaopatrują się?
jak uda się to znaleźć - przyżekam, że to zrobię (albo wspólnie zrobimy) i przyniosę do skosztowania Very Happy
kayassine
PostWysłany: Czw 7:54, 29 Maj 2008    Temat postu:

Ja probowalam zrobic z maki ryzowej (kupionej w sklepie ze zdrowa zywnoscia), ale nie wyszly Sad I nie wiem czy to bylo spowodowane totalna nie-japonskoscia maki czy moja nieumiejetnoscia zrobienia ich...

Ps. To moze spotkanie na wspolne obienie daifuku w wakacje? :]
tsuciek
PostWysłany: Śro 23:20, 28 Maj 2008    Temat postu:

niestety jestem laikiem w tej kwestii i nie rozumiem ani jednego slowka po japonsku z Twojego posta.. XDD''
nadzia
PostWysłany: Śro 22:53, 28 Maj 2008    Temat postu: Gdzie dostać mochiko???

Właśnie jestem opętana ideą podjęcia próby samodzielnego wylepienia daifuku, które to uwielbiam, ale nistety okazję skosztować mam bardzo rzadko (cena 16 zł za 4 małe sztuczki jest troche zaporowa). Więc na ile nie ma problemu z kupieniem adzuki, to mąkę mochiko nigdzie nie mogę znaleźć. Może być nawet ryż mochigome, chociaż trzeba będzie się bardziej pomęczyć.
So, any ideas?

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group